Hvad skal man være opmærksom på, når man køber en støvsuger

Forfatter Teun van Veen
Skrevet af: Teun van Veen
Forfatter Maud Hendriks
Redigeret af: Maud Hendriks
Hvad skal man være opmærksom på, når man køber en støvsuger

Skal du købe en ny støvsuger? Så er der rigtig mange overvejelser at gøre sig: ledning, batteri eller en robotstøvsuger? Energibevidste mennesker kan med fordel se på støvsugerens wattforbrug. I denne artikel har vi samlet 10 vigtige ting, du skal være opmærksom på, når du køber en støvsuger. Hvis du kender dem, kan du spare en masse tid og penge på at sammenligne forskellige støvsugere.

10 ting, du skal overveje, før du køber en støvsuger:

1. Vælg den type støvsuger, der passer til dig og din husstand

Der findes mange forskellige typer støvsugere. Det er vigtigt at vide, hvilke muligheder der findes, så du kan beslutte dig for, hvilken der er bedst for dig. Dette er de nuværende typer af støvsugere på markedet:

  1. Traditionel støvsuger: Dette er også kendt som en traditionel støvsuger eller en posestøvsuger. De er billige, har god sugeevne og stor opbevaringskapacitet. Ulemperne er, at de er til den tunge side, og at du altid skal købe nye støvposer. Se den bedste støvsuger.
  2. Poseløse støvsugere: Den store fordel er, at du ikke behøver at købe nye støvsugerposer hver gang. De er nemme at bruge og holder længe. Ulempen er, at de ofte støjer meget mere end støvsugere. Se den bedste poseløse støvsuger.
  3. Ledningsfri støvsuger: Ledningsfrie støvsugere er batteridrevne, hvilket gør dem meget lettere og nemme at manøvrere rundt i rummet. De er ledningsfri og opretstående, så du har maksimal bevægelsesfrihed. Ulempen er, at de er til den dyre side og ikke holder så længe som traditionelle støvsugere. Se den bedste ledningsfrie støvsuger.
  4. Robotstøvsugere: Denne type støvsuger hele dit hus automatisk. De gør alt arbejdet for dig, når du har installeret den. De er dog meget dyrere og kan f.eks. ikke støvsuge trapperne for dig. Se den bedste robotstøvsuger.
  5. Håndstøvsuger: Håndstøvsugere er nemme at transportere, meget lette og fremragende til det lille støvsugningsjob som rengøring af spisebordet. De har dog en kort batterilevetid. Tjek den bedste håndstøvsuger.

2. Bestem sugeevne: Støvsuger med eller uden pose

Hvorvidt du bør købe en støvsuger med eller uden pose, afhænger af flere faktorer. En støvsuger med pose er ofte billigere, lidt stærkere og bedre til folk med allergi. De er også ofte meget mere støjsvage sammenlignet med poseløse støvsugere.

En poseløs støvsuger er ofte mere brugervenlig, da du bare kan tømme støvbeholderen og fortsætte med at støvsuge. De ser også lidt mere moderne ud. I indkøbspris har de dog en tendens til at være lidt dyrere.

3. Vælg en støvsuger med HEPA-filter, hvis du har allergi

Uanset om du køber en støvsuger med eller uden pose, skal du sørge for at købe en støvsuger med HEPA-filter, hvis du lider af allergi eller bare er følsom over for støvmider. Et HEPA-filter sikrer, at 99,95 % af alle støvpartikler indfanges og ikke kommer ud i luften igen.

4. Decibel: Find ud af, hvor meget støvsugeren må støje

Mange lægger vægt på, hvor meget støvsugeren må støje. Ingen bryder sig om at støvsuge med en støvsuger, der støjer så meget, at man ikke kan høre noget. Men det vil især være tilfældet med ledningsfri støvsugere. De er kendt for at støje rigtig meget. Det kan vi bekræfte, da vi har testet mange støvsugere (også ledningsfri støvsugere).

De mest støjsvage støvsugere er ofte støvsugere med pose. Det skyldes, at støvposen kan dæmpe en stor del af støjen. Se f.eks. på AEG VX82-1-ECO. Det er den mest støjsvage støvsuger, vi nogensinde har testet (producerer kun 57db). Til sammenligning støjer to talende mennesker omkring 60-65 dB.

5. Få en turbobørste, hvis du har kæledyr

Hvis du har kæledyr derhjemme, vil du sandsynligvis have brug for at fjerne og rengøre dyrehår fra dine møbler regelmæssigt. Det kan selvfølgelig gøres med en almindelig støvsuger, men en turbobørste er meget mere praktisk. Denne børste er specielt designet til at fjerne fastsiddende snavs som f.eks. dyrehår fra dine møbler. Så du behøver ikke at køre op og ned ad et sted 100 gange for at suge det ene hår op (tro mig; jeg kender alt til det).

6. Se på watt-tallet for at spare penge

Det er vigtigt at se på støvsugerens wattforbrug, før du køber en støvsuger. Hvis du f.eks. har et tæppe med høj eller lav luv, kan det være en god idé at vælge en støvsuger med lidt flere watt. Dette er vores anbefalinger baseret på masser af tests:

  • Støvsugning af parket, hårde gulve og PVC: Du har ikke brug for særlige modeller. Vælg en støvsuger med et lavt wattforbrug (mellem 400 og 600). Det vil også spare på elregningen i det lange løb.
  • Dyrehår: Du har også brug for en støvsuger til dyrehår. I dette tilfælde skal du vælge en støvsuger med et sted mellem 600 og 900 watt.
  • Tæpper og gulvtæpper: Disse har ofte dybt snavs, hvilket betyder, at du har brug for en kraftig støvsuger. Det er bedst at købe en støvsuger med 900 watt. En kombibørste kan også være god, da den automatisk tilpasser sugeevnen til overfladen. Så kan du bare støvsuge dit tæppe uden selv at skulle justere sugeevnen.

7. Ledning

Hvis du skal købe en støvsuger med ledning, kan det være smart at se på ledningens længde. Efter vores eksperters mening er der ikke noget mere irriterende end at skulle skifte stikkontakt, hver gang man vil nå et hjørne.

8. Vægt

Hvis du har flere etager i dit hjem, kan det også være en god idé at være opmærksom på vægten af den støvsuger, du kigger på. Traditionelle støvsugere er generelt langt de tungeste. De vejer ofte omkring 7 kilo. En ledningsfri støvsuger er på den anden side ofte den letteste. De vejer ofte et sted mellem 2 og 3 kilo.

Det kan også hjælpe, hvis du ikke er så hurtig på fødderne, at købe en letvægtsstøvsuger. Det vil gøre støvsugningen lidt mere behagelig.

9. Holdbarhed af støvsugeren

Før du køber en støvsuger, er det smart at vurdere dens levetid. En støvsuger med pose holder som regel længst. Den vil ofte holde de næste 7 til 10 år, hvis den er godt vedligeholdt.

I modsætning hertil har en robotstøvsuger eller ledningsfri støvsuger den 'korteste' levetid. De holder generelt højst 5 år. Det skyldes til dels batteriet, som bliver slidt op efter 5 år. Tag det med i dine overvejelser, før du køber en ny støvsuger.

10. Overvej, hvilket tilbehør du får brug for

Endelig er det smart at tænke over, hvilket tilbehør du får brug for. Alle støvsugere leveres med tilbehør, mundstykker og børster, men det betyder ikke, at du har brug for dem alle. Nogle gange følger der faktisk ikke en børste med, som du har brug for.

  • Fugemundstykke: Med et fugemundstykke kan du (som navnet antyder) nemt støvsuge sprækkerne. Det er et meget tyndt redskab, som gør det nemt at nå og rengøre de svært tilgængelige områder.
  • Møbelmundstykke: Et møbelmundstykke kan bruges til at støvsuge møbler. Det ligner et normalt mundstykke af udseende, men er meget mindre bredt, så sugeevnen er mere centreret og derfor stærkere.
  • Parketmundstykke: Du kan bruge et parketmundstykke til at støvsuge sarte gulve. Den har en række bløde børstehår i bunden, som forhindrer ridser i trægulvet og parketten.
  • Kombibørste: En kombibørste kombinerer flere redskaber, så du ikke behøver at skifte mellem forskellige mundstykker hver gang. Det gør kombibørsten velegnet til at støvsuge alle typer gulve.
  • Turbobørste: En turbobørste er et kraftigt tilbehør med en roterende børste, som gør det ekstremt nemt at støvsuge og fjerne dyrehår. Første gang vi fik lov til at støvsuge med den, var det en stor lettelse. Og det kommer fra en, der har 3 hunde derhjemme, som får lov til at ligge på sofaen om aftenen 😊.

Konklusion

Som du kan se, er der en hel del faktorer, der kan have indflydelse på din beslutning om at købe en ny støvsuger. Det er vigtigt at være meget opmærksom på alle de ovennævnte faktorer, før du begynder at købe en ny støvsuger. Det vil forhindre, at du kommer til at bruge for mange penge unødigt eller køber en støvsuger med alle mulige funktioner, som du egentlig ikke har brug for.