10 ting du skal overveje inden du køber ny robotstøvsuger
I denne artikel har vi samlet alle de vigtige punkter og faktorer, du bør overveje, før du køber en robotstøvsuger. Vi har blandt andet taget højde for forskellige prisniveauer, gulvtyper og behov. På den måde kan du være sikker på, at du ikke bruger for mange penge på en støvsuger med funktioner, du ikke bruger eller har brug for.
Her er 10 ting, du skal holde øje med, når du køber en robot støvsuger
1. Navigationssystemet
Der findes overordnet set 2 typer navigationssystemer i robotstøvsugere:
- Tilfældigt navigationssystem: Med et tilfældigt navigationssystem vil en robotstøvsuger udelukkende støvsuge rummet baseret på forhindringssensorer. Det er derfor ikke usædvanligt, at den støvsuger nogle steder flere gange og springer andre over. Fordelen er, at robotstøvsugere med et sådant navigationssystem ofte er meget billigere.
- Systematisk navigationssystem: Med et systematisk navigationssystem kortlægger robotstøvsugeren først hele rummet nøjagtigt. Den gemmer dette 'kort' og bruger det til at planlægge den mest effektive rute for støvsugningen. På den måde kan du være sikker på, at hvert hjørne får sin tur, og at ingen steder bliver gentaget. Det er naturligvis meget mere effektivt end et tilfældigt system.
Nogle robotstøvsugere giver desuden mulighed for at indstille såkaldte 'no-go-zoner'. Det er områder, hvor du foretrækker, at robotstøvsugeren ikke kommer. For eksempel hundens soveområde eller børnenes legeplads.
2. Filtersystem
Alle robotstøvsugere har et filtersystem, som skal vedligeholdes. Hvis du har allergi eller er følsom over for støvmider, er det dog smart at vælge en robotstøvsuger, der kommer med et HEPA-filter. Det sikrer, at 99,95 % af alle støvpartikler suges op og ikke slipper ud i luften.
3. Støvbeholderens kapacitet
Støvbeholderens kapacitet er meget forskellig fra model til model. Det er stort set den eneste vedligeholdelse, du har tilbage ved en robotstøvsuger. Når den er fuld, skal du tømme støvbeholderen (medmindre du køber en robotstøvsuger med en tømningsstation. Det kommer vi ind på senere).
I de fleste robotstøvsugere har beholderen en kapacitet på et sted mellem 0,2 og 0,6 liter. Så den forskel er ret vigtig at være opmærksom på. Du vil selvfølgelig gerne have så stor en støvbeholder som muligt.
4. Størrelse og vægt
Størrelse og vægt kan også have indflydelse på din købsbeslutning. Størrelsen påvirker naturligvis, hvordan robotstøvsugeren kan bevæge sig rundt i huset. Vægten betyder også noget. Enhederne vejer mellem 1 og 4 kilo. Hvad der er vigtigt at huske med dette; jo tungere robotstøvsugeren er, jo bedre kan den moppe (forudsat at den er udstyret med gulvvask).
5. Arbejdstid og opladningstid
Det er altid nyttigt at have styr på, hvor længe støvsugerens batteri holder. Uanset om det er en ledningsfri støvsuger eller en robotstøvsuger. Alle robotstøvsugere er udstyret med en såkaldt 'ladestation'. Når robotstøvsugerens batteri er i fare for at løbe tør for strøm, kører den automatisk hen til ladestationen for at lade op.
Det kan være nyttigt at tjekke på forhånd, hvor lang tid støvsugeren er om at blive fuldt opladet igen, så du kan justere din rengøringsplan derefter.
De fleste robotstøvsugere kan støvsuge i 1 til 3 timer, før de skal genoplades.
6. Maksimalt støjniveau
Støjniveauet er helt sikkert noget, man skal overveje, før man køber en automatisk støvsuger. Det varierer mellem 60 og 65 dB på de fleste modeller. Det svarer nogenlunde til, at to personer taler sammen. Vores erfaring er dog, at der nogle gange er afvigelser. Generelt vil du ikke have en robotstøvsuger, der støjer mere end 65 dB.
7. Sensorer
Alle robotstøvsugere har sensorer for forhindringer og fejl. Så snart robotstøvsugeren kommer i kontakt med en bestemt genstand eller er i fare for at vælte, ændrer den retning eller holder op med at støvsuge.
Der findes dog også sensorer i avancerede robotstøvsugere, som kan registrere overfladens type. De kan f.eks. fornemme, om de støvsuger på et hårdt gulv, et tæppe eller et gulvtæppe. Baseret på denne overflade justerer den så automatisk sin sugestyrke.
8. Med eller uden gulvvask
Der er flere og flere robotstøvsugere på markedet i dag, som er udstyret med en gulvvask. Helt ærligt må vi indrømme, at nogle robotstøvsugere er meget bedre til dette end andre. I billigere modeller er det ikke andet end en våd klud, der hænger bag støvsugeren. Så det kan ikke sammenlignes med en rigtig mopping. Med dyrere støvsugere er det dog en anden historie. Der bliver gulvet virkelig skrubbet og støvsuget godt. Hvis dette er en vigtig funktion for dig, er det klogt at se nærmere på dette, før du køber robotstøvsugeren.
9. Tilbehør
Når du køber en ny robotstøvsuger, er det selvfølgelig sjovt at komme i gang med at arbejde med den i starten. Der kommer dog et tidspunkt, hvor sidebørsterne eller filteret skal udskiftes. Det er en fordel, hvis producenten allerede leverer et ekstra par af disse, så du ikke behøver at købe dem separat. Tjek derfor altid, hvad du får.
10. Automatisk tømningsstation
En tømningsstation er den seneste trend på støvsugermarkedet. I flere år er robotstøvsugere blevet leveret med en sådan tømningsstation. Det skyldes, at beholderen ofte er meget begrænset (0,2 til 0,6 liter). Den fyldes derfor ret hurtigt op og skal tømmes ofte. Når støvsugeren opdager, at den næsten er fuld, kører den hen til ladestationen (som også fungerer som tømmestation) og tømmer automatisk støvbeholderen. Derefter fortsætter den med at støvsuge, hvor den stoppede.
De mest berømte robotstøvsugere
Er du blevet overtalt til at bruge en robotstøvsuger? Det forstår vi godt. De er fantastiske husholdningsapparater. Vi har testet mange modeller til vores hjemmeside. Sørg for at tage et kig på de bedste robotstøvsugere for at se resultaterne af vores tests.
Vær opmærksom på, at en robotstøvsuger ikke er et billigt køb. Billige robotstøvsugere fås kun fra omkring 1.000 kr. for basismodeller. Prisen kan være meget høj afhængigt af dine behov.